Newsletter: Ianuarie 2018

Cuprins

1. Editorial
2. Psihologie internațională
3. Psihologie românească
4. News
5. Articole
5.1. Restart și de la capăt. Dar.. CUM?
5.2. Spune-mi cum percepi timpul și îți spun cum trăiești
5.3. Poate fi regretul util pentru terapie?
5.4. Pot fi emoţiile cheia pentru controlul timpului?
5.5. “Noi NU vrem schimbare!”
5.6. De ce facem ceea ce facem?
5.7. Obiceiurile vechi mor greu. Dacă nu aplici asta.
5.8. Probleme cu auto-controlul? Probabil că e momentul pentru un ritual
5.9. Recenzie de carte: Incognito de David Eagleman


Sumar

Restart și de la capăt. Dar.. CUM?

Începuturile, în sine, sunt foarte motivante. Fie că e vorba despre 1 ianuarie sau un eveniment plin de semnificație care ne separă de trecut – un nou început creează o breșă temporală ce ne permite să ieșim din noi înșine și să începem să lucrăm la noi, să ne optimizăm.

Asta își propune și acest newsletter. Cum?  Aducând vești despre ce se întâmplă în psihologia din România și în cea internațională, conectând comunitatea în jurul evenimentelor și știrilor curente din toate ariile profesiei. Despre misiunea APR și rolul acestui newsletter ne vorbește mai multe Daniel David, președintele APR, în primul editorial.

Nu în ultimul rând, punând în discuție teme relevante pentru toți psihologii, abordate multi-disciplinar. Luna asta am decis să vorbim despre schimbare, despre puterea noilor începuturi dar și de obstacolele și factorii ce ne pot deturna

De ce facem ceea ce facem?

Cât din ce facem e ceea ce vrem acum? Dacă nu sunteți la curent cu cercetările recente legate de obiceiuri, răspunsul ar putea să vă surprindă.

Probleme cu auto-controlul? Probabil că e momentul pentru un ritual

Să ne ținem de rezoluțiile ce implică schimbare e mai greu decât pare. Noroc că avem la dispoziție o tehnologie… veche de câteva milenii. Ritualul.

Obiceiurile vechi mor greu. Dacă nu aplici asta.

Cam cât din optimismul și speranța de pe 1 ianuarie v-a mai rămas până la momentul în care citiți acest newsletter? Daca nu prea mult, avem niște instrumente utile.

Poate fi regretul util pentru terapie?

”Mai bine regret că am făcut ceva, decât că nu am făcut”, spune o vorbă din popor. Terapeuții descoperă că resorturile emoționale din spatele acesteia pot fi foarte utile în procesul de schimbare.

“Noi NU vrem schimbare!”

„Anul ăsta va fi diferit!”  Nu numai oamenii își spun asta la început de an, ci și organizațiile. Doar că pentru ele schimbarea e (și) mai dificilă.

Spune-mi cum percepi timpul și îți spun cum trăiești

Știm cu toții că CE alegem să facem cu timpul nostru contează. Însă de câte ori v-ați gândit că modul în care percepem timpul ne influențează preferințele și comportamentele?

Pot fi emoţiile cheia pentru controlul timpului?

Fie că este vorba de termene limită, gestionarea diverselor roluri sociale şi profesionale sau menţinerea unui stil de viaţa echilibrat, timpul pare să fie cu doi paşi înaintea noastră, lăsându-ne cu un gust amar. ”De ce nu fac lucrurile la timp?”

Recenzie de carte: Incognito de David Eagleman

V-ați întrebat vreodată care sunt mecanismele de funcționare a creierului și cum se construiesc gândurile, percepțiile, comportamentele noastre? Cartea lui Eagleman ne oferă niște răspunsuri care ne poartă până în străfundurile subconștientului.

Leave a Reply